Jules-Karel van West
De opvoeding van de bibliofielenVan West


De Gentse boekbinder Jules-Karel van West (1889-1969) publiceerde tussen 1955 en 1957 zes afleveringen "Kanttekeningen van een boekbinder" in het drukkersvakblad Grafiek. Met meer dan een halve eeuw ervaring als boekbinder (hij begon al heel jong in het atelier van zijn vader, de boekbinder Victor van West) en na meer dan vijftien jaar lesgeven in de bind- en verguldkunst in "Ter Kameren", overloopt Van West alle aspecten van het boekbinden en het vergulden, voor zover ze voor een bibliofiel relevant zijn. Vrienden hebben hem immers gevraagd om iets te doen aan "de opvoeding van de bibliofielen" en dat doet hij eigenzinnig en met verve.

Deze even interessante als vergeten tekst (zo vergeten zelfs dat er in de jaren tachtig een nodeloze Nederlandse vertaling gemaakt is van Van Wests eigen Franse versie ervan) is nu integraal en digitaal gezet uit de Times New Roman en eveneens digitaal gedrukt op gevergeerd Conqueror papier. A5, 48p., twee illustraties.

De oplage bedraagt 60 genummerde exemplaren : de nummers 1 tot 10 gebonden in kalfsperkament (250 euro, plus 10 voor aangetekende verzending), 11 tot 40 gebonden in karton (40 euro, plus 5 voor verzending) en 41 tot 60 in losse katernen, met twee extra blanco katernen, voor boekbinders (25 euro, plus 5 voor verzending). Alle gebonden exemplaren in beschermend schuifdoosje.


nieuw GRAFIEK FACSIMILE PROZA
POEZIE grafiek GELEGENHEIDSWERK UITVERKOCHTTerug naar homepage