Nieuws
26 mei 2022
Later dit jaar druk ik Bonaparte. Monoloog met demonen van Tom Lanoye, zijn eerste libretto, op 24 mei voor het eerst uitgevoerd. Het is de tweede maal dat ik een libretto druk. Het eerste was De antiquair van Anton van Wilderode, toevallig een oud-leraar van... Tom Lanoye.

15 mei 2022
Zachaar ik ben in gevaar is uitverkocht.

12 mei 2022
Het volgende boek van deze pers wordt Weemoed en Wanderlust. 40 gedichten van Joseph von Eichendorff, vertaald door Jan-Paul van Spaendonck en met houtsneden van Isabelle Vandenabeele. Ongeveer 70 bladzijden, handgezet en gedrukt op de handpers. 35 genummerde exemplaren, gebonden. Verschijnt D.V. in juni.

10 mei 2022
De tweede druk van Een wandeling langs Leidse boekhandels van Aad van Maanen is verschenen bij Antiquariaat Klikspaan en alleen daar te verkrijgen, dus niet bij mij.

18 april 2022
Zachaar ik ben in gevaar is klaar en de digitale prospectussen zijn de deur uit.

17 april 2022
Alweer acht jaar geleden drukte ik Kwijt in de tram van A.F.Th. van der Heijden en verkocht het voor 75 euro. Eén van de kopers heeft gisteren zijn exemplaar verkocht op Catawiki voor 550 euro plus 9 procent kosten. Dat was een goede investering.

12 april 2022
De Nederlandse uitgever en boekbinder Rob Koch verzorgt binnenkort een facsimile uitgave van mijn De boekbanden van Laurent Peeters uit 1990. Voor die uitgave heb ik een nieuw nawoord geschreven, met een aantal correcties en aanvullingen op de originele tekst. Meer informatie volgt.

24 maart 2022
Bezig aan Zachaar ik ben in gevaar en een artikel geschreven voor het Komrij-nummer van Zacht Lawijd, over mijn samenwerking met Komrij en mijn uitgaven van zijn werk.

14 maart 2022
Vandaag ben ik begonnen aan een collectie van 41 tekstberichten van J.M.H. Berckmans, "Zachaar ik ben in gevaar". Met commentaar van Zachaar (Léon Lemahieu) wordt dit een nieuwe bijdrage tot het werk en de biografie van "JMH".

13 maart 2022
De voorbije dagen heb ik me geamuseerd met het maken van een Nederlandse vertaling van Comment relier?, het boekje dat Hector de Backer, toen de voorzitter van de Société des Bibliophiles et Iconophiles de Belgique in 1918 schreef ter instructie van een nieuwe generatie jonge bibliofielen en verzamelaars. Hij was zeer deskundig maar had geen waardering voor de nieuwe stromingen in het boekbinden, zoals symbolisme en art nouveau. Toen de oude brompot kort nadien stierf, waren er vier veilingen en zeven catalogi nodig om zijn boekencollectie te verspreiden. Ik laat de vertaling van een kleine 12.000 woorden nu door een professioneel boekbinder nalezen op technische kemels van mijn kant. Later dit jaar ga ik het boekje fabriceren in losse katernen voor boekbinders, die immers altijd graag teksten binden die betrekking hebben op hun terrein, en die zijn schaars in onze taal.

18 februari 2022
De voorbije dagen heb ik mijn hele website, samen zo'n 600 bladzijden en illustraties, eens gestroomlijnd: afbeeldingen verkleind of geschrapt, beschrijvingen verbeterd, prijzen veranderd, dode linken onderschept, enzovoort. Sommige bladzijden waren sinds 2009 niet meer gewijzigd. Hopelijk zijn de meeste fouten nu weggewerkt.

12 februari 2022
Zopas drukte ik Ik leef hier zo'n beetje als alg van H.H. ter Balkt, in opdracht van Artistiek Bureau in Groningen en enkel daar te bestellen.

31 januari 2022
Op basis van de bestellingen en de reservaties is Een wandeling langs Leidse boekhandels uitverkocht.

30 januari 2022
Een wandeling langs Leidse boekhandels is klaar.

5 januari 2022
In juli vorig jaar kostten 1.000 vel Conqueror vergé crème A2 papier mij 378 euro plus BTW. Vandaag kosten diezelfde 1.000 vel 486 euro plus BTW. Dat is in één keer 28 procent er bij. Onvermijdelijk zal dit een weerslag hebben op de prijzen van mijn titels.

25 december 2021
Het eerste boek van 2022 wordt Een wandeling langs Leidse boekhandels van Aad van Maanen, die hierin de honderden etiketjes van Leidse boekhandels (en boekbinders) presenteert die hij de voorbije 40 jaar verzameld heeft. Het wordt een digitale productie van 208 bladzijden, volledig in kleur, twee gebonden deeltjes in cassette. Meer informatie volgt.

Er staan twee bladzijden over Kwijt in de tram in Mijlpalen en millimeterwerk over A.F.Th. Van der Heijden.

8 december 2021
Open brief aan Thierry Baudet van L.H. Wiener is uitverkocht.

Zowel het Jazz Bulletin van het Nederlands Jazz Archief als De Parelduiker wijden deze maand een recensie aan Stralend koper, maar helaas is dat boekje al een maand uitverkocht.

1 december 2021
Open brief aan Thierry Baudet van L.H. Wiener is klaar.

23 november 2021
Uitgeven in Barakstad. Herinneringen aan J.M.H. is uitverkocht. Merkwaardig is dat bij elke nieuwe "Berckmans" die ik druk, ongeveer een kwart van de kopers van het vorige boek afvalt.
Er komen wel nieuwe kopers bij, maar de "markt" is veel onstabieler dan bijvoorbeeld bij de Grunberg- of Wienerverzamelaars, die trouwer zijn.

21 november 2021
Vandaag ben ik begonnen aan het pamflet Open brief aan Thierry Baudet van L.H. Wiener. Ik hoop begin december klaar te zijn.

16 november 2021
Baudelaire in België is uitverkocht.

14 november 2021
Uitgeven in Barakstad. Herinneringen aan J.M.H. van Rudy Vanschoonbeek is klaar. Dinsdag wordt het gesigneerd en dan kunnen de (digitale) prospectussen de wereld in.

9 november 2021
Stralend koper is uitverkocht.

4 november 2021
Ik heb nog één exemplaar over van Baudelaire in België en van Stralend koper. Dit is uw laatste kans.

17 oktober 2021
Vandaag begin ik aan Uitgeven in Barakstad. Herinneringen aan J.M.H. van Rudy Vanschoonbeek, die van 1989 tot 1997 de uitgever was van J.M.H. Berckmans.
Het wordt een klein gebonden boekje met illustraties. Ik hoop half november klaar te zijn.

9 oktober 2021
Alle exemplaren van Baudelaire in België zijn vandaag door Geerten Meijsing gesigneerd en door mij van het droogstempel van Joyce & Co. voorzien. De verzending naar de intekenaars gebeurt maandag.

30 september 2021
De intekeningen voor de op naam gedrukte exemplaren van Baudelaire in België zijn afgeklokt op 32 exemplaren.
Ik hoop ze allemaal op 11 oktober te kunnen verzenden.

12 september 2021
In oktober verschijnt Baudelaire in België, de eerste nieuwe uitgave van Joyce & Co. sinds 2010. Het gaat om het nawoord bij de uitgave Arm België van Baudelaire uit 1975, herzien en uitgebreid, gevolgd door een nieuwe tekst van Geerten Meijsing over de invloed van Baudelaire op zijn eigen leven en werk. Dit alles in het kader van het Baudelaire-jaar 2021.

8 september 2021
Stralend koper. Paul Whiteman in Nederland van F.B. Hotz is klaar en de prospectussen zijn verzonden.

nieuw GRAFIEK FACSIMILE PROZA
POEZIE grafiek GELEGENHEIDSWERK UITVERKOCHTTerug naar de homepage