Boris Rousseeuw
Jan Baptist Schoepen, Bouquiniste à Anvers
(2017)Schoepen

Hoe lang en boeiend leven en werk van de Antwerpse antiquaar Jan Baptist Schoepen (1824-1914) ook geweest mogen zijn, met meer dan een halve eeuw activiteit in de oude boeken, 145 catalogi en 23 veilingen, toch wijdde nog nooit iemand een studie aan deze bouquiniste à Anvers, zoals hij zichzelf noemde.
Aan die onrechtvaardigheid wordt nu na een eeuw verholpen. Deze tekst van 50 bladzijden schetst de carrière van Schoepen op basis van het bewaarde materiaal in bibliotheken en archieven. Met name voor de veilingen geeft dat verrassende resultaten, omdat de minuten van de veilinghoudende notarissen bewaard zijn in het Rijksarchief en boeiende details onthullen over de herkomst van de boeken en de identiteit van de kopers. En de soms fraaie omzet van J.B.
Deze studie is met de hand gezet uit de Horley Old Style en met de handpers gedrukt op Hahnemühle papier, 23 cm, met zes ingekleefde illustraties. De oplage bestaat uit 40 genummerde exemplaren, 30 gebonden in Zerkall papier (75 euro) en 10 in kalfsperkament (250 euro). Steeds plus 10 euro aangetekende verzendkosten.

"Vanmorgen ontving ik je boek over Schoepen. Het is zeer geslaagd: formaat, papier, band, lay-out, illustraties en letter spelen mooi samen bij dit negentiende-eeuws onderwerp. Ik heb de tekst in één ruk uitgelezen, wat getuigt van zijn kwaliteit. Hij biedt dan ook heel wat nieuws (naast correcties van het bestaande) en bezit de vlotte stijl van de journalist naast de degelijkheid van de (literair-)historicus. Je speurijver in archieven imponeert. Daarmee heb je een mooie hulde gebracht aan een ondergewaardeerd man."
(prof. em. Werner Waterschoot)nieuw GRAFIEK FACSIMILE PROZA
POEZIE grafiek GELEGENHEIDSWERK UITVERKOCHTTerug naar homepage