H.T.M. van Vliet
Een orchidee tussen de aardappels. Louis Couperus bespot in woord en beeld.
(2019)Couperus


Vanaf zijn debuut oogstte Louis Couperus (1863-1923) bewondering maar ook scherpe kritiek en spot.
Voortdurend zorgde hij als Haagse dandy, dichter, succesvolle romanschrijver, feuilletonist, reisjournalist en voordrager van eigen werk voor ophef en controverse.
Zijn persoon en werk riepen zoveel weerzin op dat hij tekenaars inspireerde tot karikaturen en critici tot scheldkanonnades en spottende teksten.

Drie jaar lang heeft Couperus-specialist dr. H.T.M. van Vliet al dit vergeten materiaal, gaande van 1892 tot 1972, opgediept uit soms obscure bladen.
Hij heeft het chronologisch gerangschikt en voorzien van uitvoerige aantekeningen.
Het resultaat is onmisbaar voor wie geboeid is door de unieke plaats en weerklank van Couperus in de Nederlandse literatuur.
"Een orchidee tussen de aardappels" verscheen op 24 mei 2019 bij de opening van de gelijknamige tentoonstelling in het Louis Couperus Museum in Den Haag.

Het boek telt 304 bladzijden en 80 illustraties en is digitaal gedrukt op 120 grams ivoor. Twee delen.
De oplage bestaat uit 100 genummerde en door Van Vliet gesigneerde exemplaren:
80 ingenaaid en gelijmd in een omslag van Frabriano Murillo Castagna papier (uitverkocht), en 20 gebonden in vol perkament (verlaagde prijs 150 euro).
Dit is inclusief aangetekende verzending. Alle exemplaren zitten in een beschermend schuifdoosje.

Een tweede druk, in paperback en door de auteur in eigen beheer uitgegeven, is verkrijgbaar in het Louis Couperus Museum in Den Haag, niet bij mij.


nieuw GRAFIEK FACSIMILE PROZA
POEZIE grafiek GELEGENHEIDSWERK UITVERKOCHTTerug naar homepage