N.V. De Praetere S.A.
Het verhaal van een mislukking

Een onbekende briefwisseling
ingeleid en geannoteerd door Paul Thiers
(2004)

De Praetere


Op 13 februari 1902 verschenen in de Annexes au Moniteur Belge de statuten van de Editions et Impressions d'Art Depraetere, société anonyme, à Laethem-Saint-Martin.
Directeur-gérant
werd de jonge Gentse kunstenaar Julius de Praetere, die zeven Kortrijkzanen bereid had gevonden om te investeren in zijn handpers-drukkerij.
Door de foute aanpak van De Praetere werd de N.V. echter een fiasco en moest hij zelfs de vlucht nemen naar Duitsland.

In een onlangs na precies een eeuw teruggevonden collectie van 40 brieven van en aan De Praetere uit de periode 1901-1905 zijn opkomst en ondergang van deze N.V. op de voet te volgen.
Deze briefwisseling toont onder meer aan dat De Praetere zijn beroemde boeken (zoals Het Vader-Huis van Karel Van de Woestijne) niet zelf drukte, en vormt boekhistorisch een document van de eerste orde.

Deze integrale uitgave van de brieven is ingeleid en geannoteerd door de Kortrijkse Streuvels-specialist Paul Thiers.
De tekst is met de hand gezet uit de Van Dijck 14 punt en met de handpers gedrukt op geschept Zerkall.
De uitgave meet 23 cm. en telt 124 blz., en heeft negen ingekleefde foto's, plus heel wat andere illustraties en gekleurde initialen van De Praetere zelf.
De oplage bedraagt 80 genummerde exemplaren : 1 tot 65 ingenaaid in omslag (150 euro) en I tot XV in vol perkament gebonden, mét een origininele druk door Julius de Praetere bijgevoegd (UITVERKOCHT)


nieuw GRAFIEK FACSIMILE PROZA
POEZIE grafiek GELEGENHEIDSWERK UITVERKOCHTTerug naar homepage