Hugo Boelaert

Winkelanekdotes. Herinneringen aan antiquariaat Joyce Royce

(2016)Joyce Royce

In 2012 kwam er na 26 jaar een einde aan het bestaan van het bekende Antwerpse antiquariaat Joyce Royce aan de Lange Leemstraat.
Op Facebook postte stichter en zaakvoerder Hugo Boelaert tijdens en na de moeizame uitverkoop herinneringen aan en anecdotes over zijn winkeljaren en zijn klanten.
Daaronder waren vogels van diverse pluimage: de jood die Hitler verafgoodde, de man die geen enkel boek wou aanraken maar er wel veel kocht,
de licht autistische Luc Tuymans, de steeds languit op de grond lezende Jaap Kruithof, de altijd door zijn entourage opgejaagde Gerrit Komrij, en een keur aan verliefde vrouwen en eenzame mannen.
De memoires zijn soms hilarisch, soms bizar, en soms droevig, zoals de drie hoofdstukken over de ziekte en dood van Boelaerts goede klant en vriend Wannes van de Velde.

Deze herinneringen heb ik gebundeld in 2016. Ik heb ze wegens het grote tekstvolume op digitale wijze vermenigvuldigd, op gevergeerd Conqueror papier,
128p., met zes illustraties, genaaid en gebonden in handgeschept marmerpapier, en in een beschermende schuifdoos.
Hugo Boelaert was er erg tevreden mee. "Ik ben de Lize Spit van de bibliofilie", zei hij toen de tweede druk al een maand na de eerste verscheen.
Hij overleed in oktober 2017 aan een slepende longaandoening.

UITVERKOCHT

Joyce Royce


nieuw GRAFIEK FACSIMILE PROZA
POEZIE grafiek GELEGENHEIDSWERK UITVERKOCHTTerug naar homepage